De 4 verschillende trainingsdoeleinden

Bij het fitnessen kan de manier van trainen onderverdeeld worden in 4 verschillende manieren.
Namelijk massa, kracht, droog en combinatie. Zo ligt bij de ene manier de focus op de spierdefinitie en de vetverbranding. En bij de andere manieren wordt er helemaal niet gekeken naar het lichaamsvet, maar ligt de focus  meer op de kracht die het lichaam heeft of juist de omvang van de spieren.

Massa

Wat houdt het woord massa precies in? Bij het trainen van spiermassa is het doel om de spieren groter te laten worden, waardoor de omvang van de spieren uitzet. Hier wordt dus niet gelet op de definitie van de spieren, omdat meer volume van de spier het doel is. Tijdens deze trainingen pakt men relatief zware gewichten en 3 tot 5 herhalingen, op een laag en gecontroleerd tempo uitgevoerd. De rust die tussen de setjes door wordt gehouden varieert tot maximaal twee minuten. Door op deze manier te trainen worden de reserves van het lichaam omgezet in spiermassa. Bij deze manier van trainen zijn cardio oefeningen, zoals hardlopen, zwemmen en fietsen niet geschikt. Dit omdat de reserves van je lichaam dan worden verbrandt,waardoor het niet meer in spier omgezet kan worden.


Kracht

Wat wordt er bedoelt met kracht? Bij het trainen van kracht train je het lichaam puur om de spier sterker te laten worden. Denk hierbij aan zware gewichten en 3 tot 5 herhalingen. Het uitvoeren van de oefeningen gebeurt ook op explosieve manier met 12 tot 15 herhalingen, zodat de kracht van de spieren optimaal gebruik worden. Tussen de oefeningen door wordt er maximaal 3 minuten rust gehouden. Hier is het belangrijk dat er goed op de houding wordt gelet en er gecontroleerd getraind wordt om blessures te voorkomen. Om de krachttraining te ondersteunen moet alle cardio vermeden worden, zodat de reserves van het lichaam niet verbrand worden. Anders zal het lichaam niet genoeg energie hebben om de kracht maximaal te laten ontwikkelen.


Droog

Droog trainen is een term die vaak wordt gebruikt in de fitnesswereld. Wanneer men droog wilt worden, is de hoofdoelstelling om zoveel mogelijk vet te verbranden en daar tegenover zoveel mogelijk spier te behouden. De definitie van de spieren is hier een belangrijk punt! Bij deze doelstelling wordt er met licht gewicht 12 tot 15 herhalingen aangehouden. De oefeningen worden in hoog tempo zonder rustperiodes uitgevoerd, zodat het lichaamsvet maximaal verbrand wordt. Hier is het ook belangrijk dat de oefeningen netjes en gecontroleerd uitgevoerd worden, zodat blessures worden voorkomen. Om de vetverbranding nog meer te ondersteunen, is het toepassen van cardio hier op zijn plek. Dit omdat de de reserves in het dan meeverbranden.


Combinatie

Bij een combinatietraining train je op spiermassa, kracht en spierdefinitie. Wanneer er op deze manier getraind wordt, zal je niet dezelfde resultaten bereiken als wanneer je specifiek één trainingsdoel hebt. Omdat dit een combinatie is van verschillende soorten doelstellingen, krijgt het lichaam een beetje van alles. Hierbij wordt er met lichte gewichten een veel herhalingen getraind als in zware gewichten en weinig herhalingen. Het tempo van de uitvoering varieert hier, omdat het combinatie is van de verschillende trainingsdoelen. Bij een combinatie training wordt er maximaal 2 minuten rust genomen. Cardio is tijdens deze training deels op zijn plek, omdat men niet alle lichaamsreserves wilt verbranden.


Weet jij al hoe je wilt trainen?
Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan hier onze GetPro trainingsschema's.