In de sportschool zijn er verschillende mogelijkheden om de spieren te trainen. Een sportschool beschikt over diverse apparaten en losse gewichten, zodat de spieren voldoende weerstand hebben om te kunnen ontwikkelen. Maar welke trainingsmethode is beter?


Trainen met apparaten
Voor beginnende sporters is het handig om te beginnen met trainen door middel van apparaten. Waarom? Beginnende sporters hebben over het algemeen nog niet veel kracht, kennen de beweging niet en beschikken niet over de juiste coördinatie. Daarom is het voor een beginnende sporter makkelijker om te beginnen bij de apparaten. Een apparaat zorgt ervoor dat het lichaam een oefening op een geïsoleerde manier uitvoert. Dit zorgt ervoor dat er dat het lichaam de uitvoering leert kennen en daarnaast is de kans op blessures vele malen kleiner. Zelfs wanneer je een blessure hebt, is het nog steeds mogelijk om een spier te blijven trainen. Door de juiste apparaten te kiezen, ontstaat er de mogelijkheid om blessure te ontzien en toch door te blijven trainen.


Helaas zitten er ook nadelen aan het trainen met apparaten. Apparaten zorgen ervoor dat de focus ligt op de hoofdspier, waardoor de hulpspieren rondom de hoofdspier nauwelijks kracht ontwikkelen. Daarnaast zorgt de isolatie van een apparaat dat een hoge concentratie tijdens het uitvoeren van een oefening niet nodig is. In tegendeel tot het trainen met losse gewichten waar de coördinatie en houding belangrijk is.

Trainen met losse gewichten
Het trainen met losse gewichten vergt concentratie en coördinatie. Daarnaast komt hier een stukje zelfstandigheid bij kijken. Door de verreisde zelfstandigheid voel je de hulpspieren in actie komen tijdens de training. Hierdoor wordt de functionele kracht, algemene balans en houding vergroot. Overigens is het belangrijk dat de gedachten bij de oefening blijven, omdat de uitvoering en zelfstandigheid hier erg belangrijk zijn. Hier zijn techniek en coördinatie een belangrijke factor. Wanneer deze twee aspecten niet voldoende worden beheerst, kan zelfstandig trainen een probleem worden. Dit verhoogt de kans op blessures en zorgt niet voor een maximaal resultaat. Om die reden is het verstandig om onder begeleiding te beginnen, zodat de juiste techniek vanaf het begin wordt toegepast. Mocht je moeite hebben met het trainen via losse gewichten, begin dan met trainen door middel van apparaten. Probeer in een later stadium met iemand te trainen die jou kan begeleiden.


Wat is voor mij de beste manier?
Op welke manier je nu het beste kant trainen hangt puur af van je eigen voorkeur. Begin je net in de sportschool en heb je nog nooit krachtoefeningen gedaan? Dan adviseren wij om met apparaten te beginnen. Apparaten zijn veiliger, maar zorgen minder snel voor een optimaal resultaat. Beheers je de techniek en heb je geen moeite met de coördinatie? Dan adviseren wij je om met losse gewichten te trainen. Dit zorgt ervoor dat de spieren sneller resultaat boeken. Daarnaast is het mogelijk om een workout af te ronden met apparaten, omdat de meeste energie aan het einde van een workout verbruikt is.

Uitleg over de uitvoering van oefeningen met losse gewichten vind je hier. Voor vragen zijn wij bereikbaar via Facebook Messenger!