Op dit moment is sporten in de sportschool één van de populairste manieren in Nederland om te sporten. Er zijn talloze manieren om hier te sporten, maar wat is de beste manier van trainen om progressie te meten?

Trainen met  trainings- en voedingsschema of gewoon willekeurig trainen?
Wanneer men voor het eerst een sportschool betreedt, zijn er verschillende soorten mogelijkheden om te trainen. Ben je lid geworden van de sportschool, omdat je liever op een cardio apparaat je conditie wilt verbeteren of ben je gekomen om meer spiermassa te ontwikkelen? Of heb je je aangemeld omdat je beide wilt. En hoe kan je het beste meten of er optimale progressie wordt gemaakt? Dit is op twee manieren mogelijk:

  1. Men kiest willekeurige oefeningen en eet willekeurig
  2. Men volgt een trainings- en voedingsschema


Willekeurige training en voeding
Bij het willekeurig eten en trainen doet men zelf ervaring op.  Zo voelt men zelf aan welke oefening het lichaam fijn vindt en hoe het lichaam reageert op verschillende soorten voeding. Dit door elke trainingsdag willekeurig een aantal oefeningen te doen, zonder een vast patroon erin te houden. Daarnaast eet je gewoon wat je wilt en ziet men op den duur wel hoe snel het lichaam zich ontwikkeld. In deze situatie kan er niet precies vastgesteld op welke soorten oefeningen of voeding het lichaam nou positief reageert of niet.

Training en voeding volgens een schema
Ook is er de mogelijkheid om via talloze schema-aanbieders een trainings- en voedingsschema te volgen. Deze trainings- en voedingsschema’s hebben een minimale duur van 6 weken. In deze 6 weken kan men precies zien hoe het lichaam reageert op een aangeschreven voeding en oefeningen, zodat er na deze 6 weken verder geborduurd of bijgestuurd kan worden. Het volgen van een trainings- en voedingsschema is een effectievere manier om het lichaam en de spieren te laten wennen aan de belasting en ontwikkeld het lichaam zich sneller. In vergelijking met willekeurige trainingsoefeningen en voeding, heeft het volgen van een trainings- en voedingsschema meer resultaat. Dit komt omdat er bij het gebruik van een schema achteraf gemeten kan worden hoeveel progressie er is gemaakt en bij het willekeurig eten en trainen niet. Een goede voeding is 80% van je training en de ontwikkeling van je lichaam!

Wil jij jouw lichaam vanaf het begin goed aanpakken? Kies dan hier het trainings- en voedingsschema dat het beste bij jou past.