Een warming-up, de meeste doen het, maar is het nou eigenlijk goed voor? We doen aan een warming-up, omdat we dit gewend zijn en dit vaak vroeger in de jeugd hebben geleerd. Allen hebben we een andere reden om een warming-up te doen. Zo doen we het met het idee om blessures te voorkomen, om de sportieve prestaties te verbeteren of omdat het ‘’gewoon’’ hoort. Maar waar is het nou echt goed voor?

Het doen van een warming-up verhoogd je lichaamstemperatuur en bereid je voor op de aankomende inspanning. Een warming-up neemt meerdere positieve voordelen met zich mee:

-          Verhoogd bloedstroom in de spieren

-          Een verhoogde gevoeligheid van de zenuw receptoren

-          Er komt meer zuurstof vrij voor je spieren

-          Je spieren spannen en ontspannen sneller

-          Vermindert de kleverigheid van de spieren

-          Vermindert kans op blessures


Zoals je ziet is het doen van een warming-up essentieel om optimaal resultaat te behalen uit jouw workout!

Naast dat het vele voordelen met zich meeneemt, zijn er verschillende manieren om jezelf op te warmen. Je kunt dit onderverdelen in 3 verschillende soorten:

-          Passieve warming-up
Opwarming door middel van externe warmtebronnen, zoals sauna’s, massages of warme douches. Het voordeel hier is dat je niet vermoeid zijn door de warming-up. Echter is het niet de meest praktische en efficiëntste manier om jezelf op te warmen.

-          Actieve warming-up
Opwarming door middel van interne warmtebronnen. Dit zijn oefeningen met bewegingen van de grotere spiergroepen, zoals cardio of springtouwen.

-          Specifieke warming-up
Opwarming door middel van specifieke oefeningen puur gericht op de aankomende workout. Zoals het doen van een aantal lichte sets bankdrukken voordat je aan het zwaardere werk begint.

Afhankelijk van de sport(st)er, de beste richtlijn wat betreft de duur van jouw warming-up is tot het moment dat je begint te zweten, dit is meestal 8 tot 15 minuten op een intensiteit van rond de 60%. Dus hoe beter je trainingsstatus, hoe langer je warming-up duurt.

Om jouw workout optimaal te beginnen, bevelen de rolmodellen van GetPro BCAA aan om optimaal resultaat te behalen. Klik hier voor de BCAA van GetPro.