De warming-up

Het belangrijkste onderdeel van de workout die de meeste mensen het liefst overslaan: de warming-up. Redenen als het is saai of ik heb geen tijd ervoor zijn standaard smoesjes om de warming-up te vermijden. Maar waarom is de warming-up voor een workout zo belangrijk en hoe kan men het beste opwarmen?

Een optimale warming-up heeft een aantal positivie effecten. Het zorgt ervoor dat de doorbloeding gestimuleerd wordt, de spiertemperatuur en de stofwisseling verhoogd worden, de soepelheid in de spieren en gewrichten bevordert word en de coördinatie verbetert wordt. Overigens zal dit psychologisch voor de juiste focus zorgen. Een goede warming-up zorgt voor de juiste concentratie en mentale voorbereiding. Helaas zorgt de warming-up niet altijd voor betere sportprestaties. Dit hangt puur af van de soort warming-up en de sport die word beoefend.


Hoe moet ik opwarmen?

Welke manier moet er nou gehanteerd worden? Hier wordt er onderscheid gemaakt tussen de recreatieve sporters en de wedstrijdkrachtsporters. Er zijn een aantal verschillende soorten manieren om een warming-up te doen. Dit kan zowel actief als passief, vrij of planmatig en specifiek of non-specifiek. Bij een actieve warming-up worden de spier- en lichaamstemperatuur verhoogt. Dit verreist een inspanning zoals bijvoorbeeld hardlopen. Bij een passieve warming-up wordt er gebruik gemaakt van externe middelen, zoals een jas of broek. Hier is het doel om de spiertemperatuur te verhogen, zonder een gecoördineerde inspanning te leveren. Zoals het opwarmen met gewichten.

Bij een vrije warming-up bekijkt men op het moment zelf hoe er opgewarmd gaat worden, maar via een plan is de voorbereding beter en is het  duidelijk wat men kan verwachten. Ook is er de mogelijkheid om specifiek of non-specifiek op te warmen. Bij een specifieke warming-up nemen we bijvoorbeeld de Bench Press, hier word er alleen met de stang opgewarmd, voordat de gewichten erop gaan. Een non-specifieke manier is bijvoorbeeld een warming up met een cross-trainer om de hartslag en de spiertemperatuur in het lichaam te verhogen, maar dit is geen specifieke borstoefening.


Welke manier moet er nou gehanteerd worden?

Hier wordt er onderscheid gemaakt tussen de recreatieve sporters en de wedstrijdkrachtsporters. Bij de recreatieve sporter is het belangrijk om eerst de hartslag te verhogen, waardoor de spieren opwarmen. Dit op een actieve manier en dan met name de spieren die tijdens de workout gebruikt gaan worden. De warming up duurt 5-10 minuten en kan uitgevoerd worden op een crosstrainer of door middel van touwtjespringen, omdat dan de meeste spieren in het lichaam gebruikt worden. Voor wedstrijdkrachtsporters is dit deels anders. Zij moeten ervoor zorgen dat er tussen de warming-up en de uitvoering 5 minuten rust zit, overigens mag de rust niet langer duren dan 15 minuten, omdat de spieren dan afgekoeld raken. Voor duursporters is dit een ander verhaal. Zij kunnen beter een korte warming-up doen met een lagere intensiteit, omdat er anders teveel energie verloren zal gaan. Een voorbeeld van zo een warming-up is joggen voor de training.Het is niet wetenschappelijk bewezen dat een goede warming-up voor minder blessures zal zorgen. Overigens is het ook nog niet duidelijk of het een positieve invloed op de sportprestaties heeft. Daarom is ons advies: doe een warming-up die voor jou fijn aanvoelt. De verwerking van rekken in een warming-up zal er bij krachtsporters voor zorgen dat dit ten koste gaat van hun krachtprestaties. Daarom raden wij dit af voor wedstrijdsporters. De recreatieve sporter hoeft geen topprestatie te leveren, daarom is rekken voor de training hier geen probleem.

 Heeft u nog vragen over dit onderwerp of misschien andere vragen? Stuur ons dan een bericht via Facebook Messenger of stuur ons een bericht via de chat op ons exclusieve platform.

EveryBody has an athlete within!