De grootste fitness fabels!

Je kent het wel je loopt in de sportschool en hoort overal verschillende beweringen over fitness. Vaak kloppen deze beweringen niet, maar nemen we ze toch aan.

Om voor eens en altijd af te komen van deze fabels, heeft GetPro de grootste fabels op een rijtje gezet voor jou!

-          Als je niet zweet, het je niet hard genoeg getraind

Zweten is niet noodzakelijk, je lichaam zweet om af te koelen. Als je lichaam niet warm wordt, omdat het bijvoorbeeld winter is en dus koud is, hoef je niet per se te zweten.

-          Met elke dag buikspieroefeningen verlies ik mijn buikje

Zware buikspieroefeningen geven je vaak het gevoel dat je erg hard hebt gesport, omdat dit ook veel spierpijn geeft. Maar wanneer je laagvetpercentage hebt, ga je je buikspieren niet beter zien. Dit doe je door cardio en gezond eten i.c.m. met krachttraining.


-          Hoe meer je traint, hoe meer vooruitgang je boekt

Natuurlijk is het beter om 3 of 4 x per week naar de fitness dan 1 x, maar pas hier wel mee op. Het is essentieel dat je je lichaam genoeg tijd geeft om te kunnen herstellen van de afgelopen workout. Wanneer je dit niet doet, is er kans op overtraining en dat verminderd je spierkracht, weerstand en conditie.

-          Met alleen cardio val je af

De meeste mensen die willen afvallen gaan massaal aan cardio doen, maar weten niet wat het effect hiervan is. Natuurlijk is cardio goed voor de vetverbranding, maar er wordt vergeten om dit te combineren. Door krachttraining ontwikkel je meer spiermassa, en meer spiermassa betekent een hogere vetverbranding. Krachttraining i.c.m. cardio geeft dus het beste resultaat op vetverbranding.

-          Als ik ga diëten verlies ik vet

Wanneer men begint aan diëten, wordt er vaak veel minder gegeten en worden er geen calorieën gegeten. Dit veroorzaakt spier- en vochtverlies. Als je wilt afvallen is het zaak om de opgeslagen vetreserves aan te spreken voor energie. Dit doe je door de inname van koolhydraten te beperken en de inname van eiwitten en groente te verhogen. Klik hier voor alle recepten van GetPro.


-          Niet eten na 9 uur ’s avonds

Dit is een grote fabel, de verbranding stopt niet ’s avonds. Je lichaam begint sommige herstelprocessen pas als het in rust is. Je lichaam komt pas in vet aan, wanneer je over de dagelijkse caloriebehoefte komt. Verdeel dus je voeding op een dag beter, zodat je in de avond ook wat kunt eten.

-          Als je geen spierpijn hebt, heb je niet hard genoeg getraind

Het betekent niet dat als je geen spierpijn hebt, dat je geen goede training hebt gehad. Spierpijn is persoonsgebonden en afhankelijk van de gevoeligheid van de pijnreceptoren van de spiercellen. Het kan wel degelijk zo zijn dat je spierschade hebt opgelopen, maar dat je lichaam minder tot geen signalen afgeeft.

        Plaatselijk vet verbranden

Dit is een fabel! Natuurlijk kan je vet verbranden en afvallen, maar plaatselijk afvallen kan helaas niet. Wanneer je gaat afvallen moet je zorgen dat je meer calorieën verbrand dan dat je binnen krijgt. Door langzaam af te vallen, zal het vet op je armen, buik of heupen dus verminderen.