gezond leven

 

Uit nieuw wereldwijd onderzoek blijkt dat als je te dik bent, je minimaal een jaar korter leeft. Hoe gezond leef jij? Check het hier aan de hand van 10 punten. Het gaat om een onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet Medical Journal. Wie gezond wil leven, moet volgens de Hartstichting aan de volgende 10 punten doen. 

 

1. Rook niet.
Het is een open deur, maar roken is slecht voor de gezondheid. De schadelijke stoffen in sigarettenrook vergroten de kans op vele aandoeningen, zoals longkanker en hart- en vaatziekten. 
De doorsnee roker is iemand die vijftien tot twintig sigaretten per dag rookt. Vergeleken met een niet-roker loopt hij of zij:

  • 14 keer meer kans om aan longkanker, strottenhoofd- of keelkanker of mondkanker te sterven
  • Vier keer meer kans om te sterven aan slokdarmkanker.
  • Twee keer meer kans om te sterven aan blaaskanker.
  • Twee keer meer kans om te sterven aan een hartaanval.

Kortom: wie gezond wil leven, rookt niet. 

 

2. Beweeg voldoende
Een half uur bewegen per dag is gezond. Genoeg bewegen houdt namelijk het hart en bloedvaten in conditie en verlaagt de bloeddruk. Dat maakt de kans op allerlei hart- en vaatziektes en beroertes kleiner. Bewegen heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Bewegen:

  • Verbetert de spijsvertering.
  • Gaat botontkalking tegen.
  • Heeft een gunstig effect op diabetes (suikerziekte).

 

3. Zorg voor een gezond gewicht
Ben je te zwaar of juist te licht? Of je een gezond gewicht hebt, kan je meten met de Body Mass Index (BMI) én je middelomtrek. 

 

4. Wees terughoudend met zout
We hebben maar 1 tot 3 gram zout per dag nodig. Gemiddeld krijgen consumenten echter 9 gram zout binnen, waarvan 80 procent verwerkt is in alledaagse producten zoals brood, kaas en vleeswaren. Wees dus waakzaam met deze producten en kijk goed op de verpakking van voedingsmiddelen. Het advies van de Hartstichting is om maximaal 6 gram zout te eten. Minder zout kan helpen de bloeddruk te verlagen.

 

5. Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet
Het algemene advies is: probeer zoveel mogelijk verzadigd vet in de voeding te vervangen door onverzadigd vet. Er is nog veel onduidelijkheid over visoliecapsules en voedingsmiddelen met omega-vetzuren. Daarom is de Hartstichting terughoudend in haar advies over deze producten. De Hartstichting volgt het advies van de Gezondheidsraad voor omega-3 vetzuren: eet 2 keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis, zoals zalm, haring of makreel. 

 

6. Alcohol: drink met mate
Het advies is liever geen alcohol te drinken. Voor zowel mannen als vrouwen geldt: maximaal 1 glas alcohol per dag. Af en toe een glaasje alcohol kan geen kwaad. Daarbij maakt het soort drank niet uit. 

 

7. Eet gezond
Gezonde voeding bestaat uit zo min mogelijk verzadigd vet, weinig zout, veel groente en fruit en voldoende vezels.

 

8. Drink voldoende water
Drink elke dag genoeg water of thee. 7 tot 10 glazen. Drink niet teveel sap of frisdrank. Niet meer dan 2 glazen per dag. En drink alcohol met mate.

 

9. Stress
Te veel stress is ongezond en zorgt voor een verhoogde hartslag, versnelde of onregelmatige ademhaling, gebrek aan energie, hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol. Let dus goed op je lichaam. Als je blij bent, voel je je gezonder. Slaap voldoende (8 uur per nacht) en zorg voor voldoende afleiding. Hiermee voorkom je teveel stress.

 

10. Hou je lichaam goed schoon
Ga onder de douche (om de dag douchen, wordt aangeraden), was je haren en poets je tanden. Ga ieder halfjaar naar de tandarts. 

 

Bron: RTL Nieuws