kwartier bewegen is langer leven

 

Goed nieuws heren, zelfs al met vijftien minuten lichaamsbeweging per dag verlaag je de kans op vroegtijdig overlijden.

 

Thijs Eijsvogels (Radboud UMC) en Paul Thompson (Hartford Hospital) wilden graag uitzoeken wat de minimum hoeveelheid lichaamsbeweging is dat gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Na het vergelijken van verschillende studies - waarin bij elkaar opgeteld twee miljoen mensen worden geanalyseerd over een periode van gemiddeld twaalf jaar - kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat zelfs een klein beetje fysieke inspanning grote gezondheidswinst oplevert. 

 

Het Radboud UMC meldt dat vijftien minuten per dag al genoeg zijn voor merkbaar positief effect op de gezondheid. Volgens een vergelijkende studie dat onlangs is gepubliceerd op JAMA, zou je met regelmatige lichaamsbeweging – matig intensieve beweging, zoals fietsen of stevig wandelen – het risico verlagen op bepaalde hartziekten, diabetes, botontkalking, depressie, beroerte en dikke darm- en borstkanker. 

 

Een goede reden dus om morgen naar je werk (of naar het station) te fietsen. Of om de trap te nemen in plaats van de lift. Alle kleine beetjes helpen!

 

Bron: Esquire