Beheers eerst de techniek en de uitvoering van de oefening, daarna komt het gewicht pas!

Je herkent het wel, het moment dat je even op adem moet komen na een intensieve workout set. Op dat moment waag je een blik om je heen om te zien wat voor oefeningen de andere mensen aan het doen zijn. De ene persoon voert zijn oefeningen snel uit en heeft zware gewichten, terwijl de ander gecontroleerd en rustig met licht gewicht aan zijn set bezig is.
Dan vraag je je af: Welke manier is nou de beste manier?

Allereerst is het belangrijk dat de techniek op een goede manier wordt toegepast, zodat de juiste spiergroep belast raakt. Vanaf dat punt wordt de manier van trainen bepaald. Uit verschillende onderzoeken is gebleken, dat snelle herhalingen met een zwaar gewicht niet beter zijn dan langzame herhalingen met licht gewicht.

Snelle herhalingen met zwaar gewicht zorgt ervoor dat er eerder andere spieren betrokken raken. Dit zorgt ervoor dat de spier die hier eigenlijk getraind moet worden zich niet optimaal ontwikkeld. Overigens zorgen snelle bewegingen met een zwaar gewicht eerder voor overbelasting van de gewrichten en polsen. Let hierop om blessures te voorkomen.

 

Om de spierkracht en spiermassa optimaal te laten ontwikkelen, is het belangrijk om de volledige range of motion toe te passen. Hierbij wordt de spier maximaal uitgerekt, waardoor de spier sterker wordt.  

Dus, we kunnen concluderen dat een langzame gecontroleerde uitvoering met licht gewicht effectiever is dan een snelle uitvoering met zwaar gewicht. Dit omdat de ontwikkeling van de specifieke spiergroep in dit geval optimaler is. De toename in trainingsgewicht zal zich hierdoor op een correcte en snelle manier ontwikkelen.