Train je té hard of juist niet intensief genoeg?

Het is natuurlijk erg frustrerend om geen vooruitgang te boeken wat betreft je uithoudingsvermogen ondanks al je gezweet en gezwoeg in de gym. Dat je geen vooruitgang boekt heeft vooral te maken met de intensiteit van je workouts en de mate waarin je je lichaam rust gunt.
    
De meest voorkomende redenen waarom het jou niet lukt om vooruitgang te boeken, hebben wij voor je op een rijtje gezet.

1. Je pusht jezelf niet tot het maximale tijdens intervaltraining
Zorg ervoor dat je tijdens intervallen écht helemaal tot het gaatje gaat. Met andere woorden: naar adem happen aan het einde is echt niet vreemd. Als je niet de maximale intensiteit uit je intervaltraining haalt wordt je lichaam ook niet voldoende aangespoord om zichzelf te verbeteren. Push jezelf dus uit je comfortzone om progressie te boeken. Lukt het je niet om jezelf aan te sporen? Ga dan eens trainen met een groep - wedden dat jij dan wel tot het uiterste gaat?
 
2. Je doet té veel
Meer is niet altijd beter. Het is belangrijk om zware workouts af te wisselen met trainingen waarbij je aan je techniek en flexibiliteit werkt. Je kunt er het beste voor zorgen dat iedere workout een ander doel heeft - zo wordt sporten nooit saai en kun je makkelijker vooruitgang boeken.
 
3. Je rust niet voldoende tussen intervallen
Als je zonder rust weer doorgaat naar de volgende interval kan dit het trainen van je uithoudingsvermogen in de weg zitten. Na een zware oefening kun je het beste eerst even bijkomen. Op deze manier gun je je lichaam de tijd om te herstellen, zodat je bij de volgende interval nog harder kunt gaan. Het is aan te raden om minimaal 30 seconden rust tussen je intervallen te nemen als je je uithoudingsvermogen een boost wil geven. 
 
4. Je herstelt niet lang genoeg tussen workouts
Als je op maandagavond een zware bootcamp hebt gedaan en je de volgende ochtend de wekker zet voor een full body-workout, is lichaam waarschijnlijk nog steeds moe van de vorige training. Doe je dit een paar dagen achter elkaar, dan is het niet gek dat je de trainingen minder lang volhoudt. Zorg voor een balans in je workoutschema waarbij je intensieve trainingen op uithoudingsvermogen afwisselt met krachttraining. Focus je op variatie en zorg dat je je lichaam voldoende rust gunt om te herstellen. Dit is de reden waarom je nooit een rustdag over mag slaan.
 
5. Je hebt mixt je workouts niet genoeg
Het is belangrijk om je workouts regelmatig af te wisselen. Als je steeds dezelfde training doet went je lichaam hieraan en daarom zul je minder snel verbeteringen zien. Ook raak je (hopelijk) minder snel verveeld als je steeds iets nieuws uitprobeert.

Bron:
Women'shealth